"terima kasihhh,,, terharu sgt, :')

Selasa, 28 Jun 2011

care peguam kite..

MOSTI sedang mencari angkasawan utk dihantar ke marikh. Walaubagaimanapun, mereka hanya boleh pergi sahaja, dan tidak akan pulang ke bumi.

Calon pertama, seorg engineer di tanya berapa banyak wang yg dia mahu."Sejuta" jawapnye "Saya nak sumbangkan utk anak-anak yatim."

Calon seterusnya adalah seorg doktor. Dia juga di tanya soalan yg serupa. Dia menjawap, dua juta ringgit. "Sejuta saya nak bagi kat family saya. Yg sejuta lagi saya nak derma utk buat research dan experiment."

Calon terakhir adalah seorg peguam. Bile ditanya berapa banyak yg dia mahukan, dia berbisik ke telinga panel temuduga, "3 juta ringgit."

"Kenapa lagi banyak dari yg lagi dua calon?" penemuduga bertanya.

Peguam itu menjawap, "Kamu bagi saya 3 juta. Saya bagi kamu sejuta, Sejuta saya amik. Kemudian yg sejuta lagi tu, kita guna utk hantar engineer tu ke marikh"

cita-cita tinggi

Cuti semester bagi murid-murid sekolah bagi sebuah sekolah yang berada di luar Bandar telah tamat tempohnya. Sekumpulan murid-murid pintar dari kelas 3 Ceria dengan cerianya memulakan kelas pertama dengan Cikgu Fery.

Seperti kebiasaan pada awal kelas cikgu ingin menyematkan semangat belajar dalam diri pelajar dengan bertanyakan cita-cita mereka.

Satu persatu pelajar dengan bersemangat menjawab.

Farid : Saya ingin jadi Doktor.

Cikgu Fery : Bagus….nanti cikgu boleh dapatkan rawatan percuma.

Ikhwan : Saya ingin jadi petani moden.

Cikgu Fery : Lagi bagus….nanti hantarkan bekalan sayur percuma ke rumah cikgu.


Cikgguuuuu!!!.Sahut seorang murid bernama Sharil dari meja belakang…


Cikgu Fery : Yer saya….

Shahril : Cita-cita dorang tak mencabar la cikgu…cita-cita saya ingin pecahkan rekod dunia..saya ingin menjadi orang pertama menjejaki kaki ke planet matahari.

Semua murid tepuk tangan dan bersorak.

Cikgu Fery : Saya rasa cita-cita awk tu akan menyebabkan awak dapat menetapkan tarikh mati awak la….kan planet matahari tu panas... terbakar la kaki awak tu…tengok macam petang ni la, panaskan…tapi ni jaraknya masih jauh..

Semua pelajar tengok Sharil…

Shahril : Ala…cikgu ni… cikgu…ingat saya ni bodoh sangat ke, saya tahu la matahari tu panas…tapi saya bercadang nak pergi malam…malam kan sejuk..macam semalam sejuk je…..

Semua murid tepuk tangan dan bersorak.

p/s : Anak muda sekarang ni memag tak boleh diduga.

Isnin, 27 Jun 2011

j0m karaokey.... ^_^

telah ku temui
banyak cinta
dihati ini
dtg dn pergi
selimuti kisah
ku yg biru
mendalami hati

biar ku rentang kn cinta ku..
menari ku di atas sendu ku..
sendiri nya aku tk brkasih..
mendalami hati..

kerna cinta aku jadi sepi..
kerna cinta aku jdi riang..
kerna cinta aku jdi pilu..
kerna cinta kini ku sendiri..
kerna cinta pelangi pun hilang..
kerna cinta matahari pergi..
namun ku yakin dalam hati ku..
cinta ku tk boleh membunuh ku..

telah ku temui banyak cnta..
d hati ini dtg dn pergi..
selimuti kisah ku yg biru..
mendalami hati..

biar kurentangkn cntaku..
menari ku di ats sendu ku..
sendiri nya aku tk berkasih..
mndalami hati..

kerna cnta aku jd sepi..
kerna cnta aku jd riang..
kerna cnta aku jd pilu..
kerna cnta kini ku sendiri..
kerna cnta pelangi pun hilang..
kerna cnta matahari pergi..
namun ku yakin dalam hati ku..
cnta ku tk bole mmbunuh ku..
~~~~ peaceeee~~~~~ ^_^

suke pulak kne puji ^_^

salam..ptg ni cuace mndung2 je... guwa suke time cuace mcm ni... mlm sikit t guwa bole ajk adik p pasar mlm.. bile dh duduk umah..rase boring pulak.. boring2 at umah pun,, best mcm2 ade..

humppppp... ok la.. ni nk tgu 1 julai pun kjap je dh nk at 1 julai.. tk mnyempat guwa nk duk lepak dgn bdak2 guwa at pum.. ok la.. tk pe.. dpt lepak kjap2 je pun dh ok..
mlm ni ade pr0gram menda tah at pum,,guwa igat nk je dtg jmpe anak2.. rinduuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu sgt9 beb!

aktiviti nari guwa wat at umah istana guwa ni.. guwa masak gweng sayur (pedas sedap!) gweng ikan,, dgn wt sambal blacan.. mak guwa cakap guwa ni pndai masak dh bole khwin.. ala mak ni... ila nk khwin dgn sape? huhu mak aku jawab : hari tu cakap dh ade kwn special? (lelaki).. guwa pn balas: memang lh special.. tpi die lame tk cntact ila lh mama.. (nada nk mnja2 pulak,, bole bla ar ko,, kate adik aku dgn jeles nye dlm hati nye) abis ca ner,,bia jela..

dh siap mkn pun.. ok la.. dh nk ptg ni.. guwa nk mndi ciap2 g pasar mlm

vr0m2!!!! ni lh knderaan yg di rebut2 kn guwa dgn adik guwa yg hampeh.. sampai nk trmsuk dlm l0ngkang bes0 tu...k.. babaiiiiiiiiiiiii........

Ahad, 26 Jun 2011

.::.berubah.::.

beri kan ku waktu
untuk bersamamu
meniti hari...

tak puas bagiku
dan kau pun berlalu
tinggal ku sendiri..

gelap seluruh
jiwaku..

ku ingin benar
bersama denganmu
dan kau pun menjauh..

tiba-tiba kini kau
telah berubah
apakah salahku..

kau yang ku kenali
dan kini menjadi
insan yang lain..

dulu kau berjanji
kan hidup semati
meniti hari..

semuanya
telah berakhir..

ku ingin benar
bersama denganmu
dan kau pun menjauh..

tiba-tiba kini kau
telah berubah
apakah salahku...

semuanya
telah berakhir

ku ingin benar
bersama dengan mu
dan kau pun
menjauh...

tiba-tiba kini kau
telah berubah
apakah salah ku...

Jumaat, 24 Jun 2011

lu guwa..hahaha

cmt mlm.. hy k0rg.. huhu mlm ni guwa nk crite,, crite yg tanak jiwang2 pnye.. hari ni dh masuk brape mnggu tah guwa tk msg dgn 0rg yg guwa minat dn suke tu.. tk pe beb! guwa tk eran tk kesah.. sbb die pnah kate at guwa yg kte tk d pape.. ok fine guwa trima seade nye.. (T_T) guwa ni se0rg yg mcho tanak ngis2 sdih2.. ermmm guwa sbena nye tk sabar nk keje ni.. tgah tggu 1 julai nk keje  part baru.. sbelum guwa mula keje part baru tu guwa kene wat persediaan..antara nye guwa kene cari balik kitab2 guwa yg lame2 nk wat rujukan nnti.. huhuh mcm leceh je...guwa mls nk cari2 ni bab cari2 ni guwa l0mah tol..lgi2 bile cari tu tk jmpe...huh,,tmbah lh stresss guwa..tekanan darah guwa ni dh rendah tahap2 semut.. + penat cri2 tk jmpe + stress lgi.. + tensi0n pulak hmmm ape jwpan nye?? cube guwa nk suro ckgu matematik guwa jawab kn hahha tah pape tah jawab nye.. jawab nye msuk 0spital lh guwa ni.. ni mak guwa tk tido2 lgi...ajak teman kn die pulakkk..  nk t0man die g mkn at war0ng depan tu.. ermmm ok la mak.... im coming n0w..
huhu ni la mak guwa... my mama semp0i je same mcm guwa mlm2 g ajk mkn at lua.. guwa igat kn 0rg2 mude je.. ok... trbantut dh bl0g guwa nk tulis.. ermm tk pe yg pnting guwa nk dating dgn my mama guwa tercinta.. syg mama.. always

Isnin, 20 Jun 2011

bye.. :'(

asalamualaikum..huhuhuhuh sedih je hri ni.. tnggal kn anak2.. rase mcm nk bawa skali je anak at cner td.. :'( lpas ni frdaus,,jib0ng, arip.. acap.. syafiq dn yg lain2... pmpuan lak anis,, wahidah,,aina sume ustazah syg k0rg sume..dn ustazah pesan at k0rg sume blajar rajin2..sungguh2..huhu yelh ustazah ni tk reti nk mara2..tk reti nk garang2 mcm ustat2,,ustazah2 yg lain.. tpi wlwpun ustazah tk mara2 ustazah tetap igat korg smpai bile2... dn bile2 mase nnti ustazah kn dtg pum lgi.. ermmmm ok lpas ni bile time mkn,, k0rg mkn lh lekl0k yew klu tk de sepe yg snduk kn utk k0rg tu,,snduk2 lh sendiri..smlm last ustazah ambil kn mkn dn mkn same2 gn k0rg..



ok...at asrama k0rg igat jgn gaduh2..sume kwn2.. kwn2 tu dh same je mcm adik bradik sndiri.. bile dh besa t msti k0rg tk bole lupe kn zaman2 k0rg time mcm ni.. sbb tu k0rg kene blajar rajin2.. hmmmmmmmmm ... ni aku bebel2 pulak..mcm lh die0rg bole bace.. ok la k0rg.. k0rg pun yg jd setia pmbace bl0g aku ni d0a kn die0rg ni anak2 yatim..m0ga terpelihara dgn baik..hati die0rg ni kte tk thu..sedih ke,,mara ke.. suke ke.. ape ke.. hnya Allah je yg tahu.. m0ga2 die0rg slalu hepy2 tnggal at asrama tanpa aku.. :'( aku pun jd kurang hepy hidup tnpa mereka2.. walaupun aku at sner baru je 3bulan..dari awal bulan 4 sampai bulan6 aku same2 gn die0rg.. die0rg tk prnah wt aku sakit ati..tk prnah wat aku sedih.. malah aku slalu ktawe.. huha2 huha2 je gn die0rg..huhuh amat2 sp0ting.. ermmm ntah2 aku ni ustazah yg pling sp0ting.. pape pun.. aku harap sgt2 anak2 ni berjaya dunia dn akhirat..Aminnnnn..insyAllah.. Hummmmppp......sedih nye saye.. demi mase depan aku terpkse tnggal kn smua.. ok la... pape pun aku ok2 je... nk lupe kn semua bia tk d sedih2 lgi.. ok trima kasih krane sudi bace bl0g saye pd hari ni.. skian saje saye mngundur kn diri..... (^_^)

Sabtu, 18 Jun 2011

b0san nyewwwww... :'(

...السلام عليكم..
 hy korg... korg indu aku tk? ermm bosan yew hari ni tk tau nk wat pe.. altiviti harian aku mkn, tido,, bgun,,on9.. tgk tv.. main game.. ermm bosan3...so very bosan.. sape nk teman kn aku kuar? nk kuar g bnda slalu s0rg2.. klu ajak s0meone pun,,s0meone tanak pn.. baik kuar ses0rg..tgk2 brg sh0ping pape yg patut.. ermmm klu at umah mcm2 aku buat.. bole tlng mak jait,, teman kn mak g pasa.. bole t0man kn ude g toup g mkn at luar..heheh ermmmm bosan nye tk de pakwe.. kn best klu ade pkwe.. klu ade pakwe msti pkwe tu hari msg kte kn,,,, ni tk pun.. :'( bosan je hdup s0rg2.. miza dh g kL.. ct balik.. tnggal lh aku sndiri dgn 2 org ank yatim.. tpi tk pe lh.. aku ok2 je..
huhu kcian aku kn? :'( tk de sape nk teman aku.. aku slalu s0rg2.. ermmm sbb tu lh aku suke layan muzik.. muzik yg aku layan bile s0rg2 lgu elkasih,, lgu eren,, ermmm tk pe la pape jela... cpat lh k0rg.. sape nk teman kn aku ni... es0k hari ahad.. aku balik umah nk snggah jusc0 jp jmpe mira..heheh mira id0ra.. die pun best gk.. lgi sp0rting
ermmm...dh la tk de sape nak jd teman setia aku kn?? :'( ksian aku.. aku je yg kesian kn diri aku sndiri.. best nye klu ade pakwe msti ade yg ksian at aku.. hehhe tg0k baju yg aku pkai ni npak smart lak kn? time ni dlm aku pkai dgn jubah tudung labuh.. huhu time ni aku mcm nk demam sejuk..tu yg pkai berlappis2..smpai lapis2..mcm ape.. ok la.. aku dh ngntuk la.. tido lgi bgus.. :'( bye2...

Sabtu, 11 Jun 2011

kpd stia pmbace :')

salam.. kpd para pembaca harian blg aku.. topik pd hari ni ialah masak l0mak cili api.. ahaha dh mcm rancangn masak memasak pulak dh.. ermm tk de lh.. sbenar ye tdi aku berfb dgn kwn lame aku.. tibe2 die ckp dh tunang kn,,terkejut aku.. skian lame aku mncari die,, dh jmpe je dh tunang.. baru hilang bbrape taun je dh tunang..ntah2 klu tk jmpe dlm 5,6,7 taun skali jmpe dh ade anak cucu kot.. eheheh suke je aku bile die0rg dh berbahagia.. ok st0p. crite tntang aku ni..die tnye aku bile pulak..ahahahah tergelak je aku.. aku ni relax2 je dulu.. almaklumlah belum cukup matang lagi nk bertunang2 ni..silap2 baru tunang je dh tupus..ishhh2.. elak kn je.. sbanar nye.. mamng aku relax2 je dulu Almaklum lh die pun masih blajar lgi.. ni aku pun blajar tk bis lgi dh sibok keje tah pape je.. pstu mntak tangguh2 pulak sbb nk smbung blajar at ind0n.. see bole pulak wat main2 dlm pkerjaan yg agk siyes.. kerja bawah jbatan nk wat main2 pulak.. lgi lh nk tunang2 pulak ntah aku wat mcm main game je nnti.. ishhh2..tk de ar.. heheheh just gurauan je.. ok.. mlm ni aku nk g masjid dgn abah, nk ajak mak skali.. ermmm nk wat pe? kn at masjid tmn perling tiap mlm minggu ade program baik pnyew.. ok2... tanak ckp lgi psal pr0gram ni k... dh tau da k0rg bosan dh.. ni aku nk st0ry2 psal hari isnin ni.. aku kene bergerak pantas utk setel kn urusan aku satu demi persatu.. bank,,medikal chekout,, dokumen2,, psal marsah,, hari tu g marsah gk tpi syg pulak tk de rzki ustaz dh balek.. yelh mane tk balek nyew kn dh ptg..
ermmm ustaz dh balek..ni lh laluan utama marsah.. dn ni lh jua laluan harian aku tiap2 ujung minggu abs dari kelaz je balik umah dgt 4org shabat aku iaitu 2org spore umey and syazana.. i mis u sya and umey.. :'( rndu sgt dgn knangn kte bersame2.. ahaha pling tk bole igat time2 berkwn dgn acit dulu..sume dak2 kelz aku keco2 je.. pdahal aku relax je.. kecah nyew tu dh sampai ke fmily aku.. tpi tu sume aku dh buang jauh2 dari diri aku sbb die memang insan yg paling jahat dr firaun.. hahahah smpai mcm tu skali kn? ermm pdan muke die! dh lh mls nk crita psal acit lgi.. ni crite psal aku je.. sbb ni blg aku. skang aku hepy dgn hidup single.. tpi dlm sngle2 aku ni aku suke at se0rg ni.. emmm tpi ntah lh.. die pun baru2 ni mcm nk tanak je gn aku,, :'( tpi aku je yg mcm ni.. ermmm bia jelh.. drpd aku lyn prasaan lbih baik aku main game je,,keje je cari duit pndapatan,, tk pun lgi baik aku maju kn diri.. sbenar nye sape jelh aku ni dgn die jauh beza mcm langit dn bumi.. ramai pmpuan suke at die.. tk mcm aku.. skang kwn2 lelaki aku sume dh tk de.. mane prgi tah masing2 dh nk sib0k2 pasal tunang masing2.. aku je bersndiri yg membawa diri.. :'( sedih je kn.. ermm tkpe lh aku percaya hnya Allah bersama dgn 0rg2 yg bersabar..
  org tk tau pun klu hati kte rase ape.. sbena nye aku tk sedih pun.. heheh saje nk letak pic mate yg kluar kn air mate nye.. lgi pun aku percaye Allah sntiase bersame aku utk yg terbaik ape yg aku lakukan.. yaAllah sesungguh nye kau saje lh yg mngetahui ape yg aku rase.. berikan lh smangat utk menghadapi smua ini ya Allah.. mari lh kte same2 berd0a.. yaAllah kau permudahkn lh urusan die,, ampunilh dose2 nya.. Aminnnn2.. Ya Rabbalaminnn.. ok.. tu lh antara d0a harian.. ok lh u all.. smoga u all brada d dlm lindungi Allah.. hope u all jua doa kn aku yew.. salam syg dari ku utk die.. c u againt :') bubye!

Jumaat, 10 Jun 2011

terharu (^_^)

assalammualaikum.. hari ni nk crite kn yg prasaan aku pd hri ni sgt hepy tpi ber+ dgn sedih.. sbb yg pertama aku hepy,, aku dpt twaran tmpat kerja baru yg gaji agk menjmin dlm rm1000 lbih.. tpi sbelum aku start keje baru bnyak bnda aku nk kene siap kn..antara nye kene isi dekumen2..serah kn salinan sijil2.. kene g jmpe d0kter chek ksihatan.. and lastly aku kene g marsah dlm bulan dpn nk urus kn smbung zaman kuliahan at ind0n.. Alhamdulillah ade artiyah,,r0kia yg cmfirm same2 yg aku sambung at ind0n.. itu yg hepy.. and aku akn buat sl0w2 utk memajukn diri aku.. dan yg sedih nyew aku kene berhenti at tmpat keje lama.. tpi aku tanak mngecewakn tmpat keje lama aku.. aku dh tnggal kn suatu pr0gram yg berterusan utk PUM dan dgn progam tu aku harap dpt menjamin mase dpn PUM.. mari lh beramai2 prgi ke masjid taman perling pd stiap2 mlm minggu ade JOM QIAM! hehehheh ats idea aku yg spontan terlintas di fikiran ku tibe2 je aku telah terpikir utk mrancang ade kn pr0gam mlm minggu  dn tk aku sangka pr0gram ni telah ramai yg bersetuju..hati aku amat terharu skali hnya Allah yg tahu.. insYALLAH aku hadir dgn ceria dgn mak dan abah aku mlm mnggu ni.. uhuhuhu aku rase mcm dh lame je tk tulis sesuatu yg baru dlm bl0g ni.. ermm thanks jga kpd b0s aku iaitu ustaz halimi yg sntiase memahami aku bagi cuti utk aku mngurus kn jawatan baru dn juga trima kasih dgn nsihat2 yg aku akn igat sampai bile2.. iaitu pnglaman tk akn dtg smpai bile2 klu kte tk mncuba sesuatu yg baru.. 
bagi sesiape yg mmbace,,, sudi2 lh mnhadiri j0m Qiam utk mngimarahkn lgi Rumah Allah pd tiap2 mlm minggu. smoga dgn ape yg dilakukan dpt membentuk kte mnjadi Khalifah yg lbih sempurna bgNya..  Aminnnnn.... :')

Rabu, 1 Jun 2011

~~~ bosan ~~ ksian aku .. :'(

assalammualaikum... hy u all,, u all yg masih lagi sudi membace luahan isi hati ku yg begitu sayup.. sbenar nye aku rindu fmily.. huhu cube k0rg fikir2 kn... aku dari form 1 illa fil sannah akhiri.. aku minal baitult0labbah heheh,,,saje nk membudayakan bahasa arab.. ermmmm sedih je kn?? asik tinggal at asrama je... zaman skola menengah asrama,,, zaman kolej asrama,,, zaman kerja asrama,,, dlm dunia ney dh mcm2 mnusia yg aku jmpe.. cume ujung minggu je aku jmpe fmily.. bile time2 dgn fmily je aku nk luang kn mase... kdang2 bile aku bersendiri aku terkenang kn zaman2 aku yg berlalu.. aku terpikir yg zaman aku d MAK at kluang.... at maahad..... lpas abis maahad je dlm sminggu 2 tu aku jd pengngur terh0rmat at rumah.. lpastu aku g jusc0 keje A&W dlm 3bulan.. genap je 3 bulan,,mama aku dh bising2 suro blajar.. ape lagi suspek utama tmpat blajar aku ermmmm marsah jela.. haha so aku g lah ajak mama g marsah amik borng and isi borg at situ gk,,sijil2 sume teros hntar.. tk lame tu aku dpt twran terus la msuk marsah yg mulia itu.. heheheh marsah ku yg mukarrammahhhh... Alhamdulillah aku bersyukur sgt2 bile time dpt twran tu.. ermmm sori la klu u all bosan.. ermmmm sbenar nye aku tgh bosan2 gk ni.. lgi2 tgh tgu si abg alfadilll syeihk al sofi sedang mengajar  fardu kafa.. eh.. kafa lak sala type la... fardu ain... hehe pdahal name sofi je.. gelabah je aku... ahahahaha... ermmmm.. ok2... ni lah gmbar anak yg sofi ajar... jp lgi aku kene take 0ver lak sampai kul 4 sbb raden tk de hilang tah k mane tah.. ok... skian saje kami dari warge marsah ingin menyampaikan..




ni.... pic aku tgh tggu je...........sabo je... dgn senyum sesorg kpale ym dgn piza salim... hahah muke die mcm bedah je.... heheh
 sape pulak yg curi2 gmbar aku ni... eeee malu je... hahah mcm ade cc skrin tv je...
poyo je layan on9 ses0rg...hehe ok2 la... bubye u all jage diri tau?? mekasihhh kkrane sudi bace yg tk bape nk best ni... klu tk best wat u all bace kn?? ermmm ok2... see u againt (^_^)